Mijn visie

Over chronische vermoeidheid en de coaching

Wat is mijn visie?

Chronisch vermoeid is complex ziek zijn. Vermoeidheid is eigenlijk maar één van de vele symptomen. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Sommige mensen hebben van jongs af aan al problemen met hun energie, voor anderen is het begonnen bij een trauma, burn-out of een bacteriële/virus infectie.

“Het klachtenspectrum van zowel psychische als lichamelijke klachten is groot net zoals de impact op alle lagen van je leven.”

Voor sommige klachten kunnen we naar de dokter gaan en voor andere niet. Als de dokter je niet of nauwelijks kan helpen, dan kan je eigenlijk alleen nog naar jezelf kijken en gaan onderzoeken wat je zelf kan doen. Daar ligt denk ik je eigen werk.

Tijdens de coaching leer je omgaan met je symptomen, ziek zijn in het algemeen en je ondanks je klachten toch te verbinden met de kwaliteiten in jezelf. Je leert meer trouw te zijn aan jezelf, maar ook met meer compassie en vergevingsgezindheid naar jezelf te kijken.

Het is verrassend hoeveel ontspanning dat kan brengen. De ontspanning doorbreekt stressreacties in je lijf en zonder stressreacties krijgt je lichaam de kans om terug in balans te komen.

Wat mensen zelf kunnen doen aan hun problematiek is een groot thema dat me steeds weer en meer boeit. Mijn aanpak is praktisch en zelf gericht. Ik laat me leiden door vier belangrijke pijlers:

LIEFDE Liefde verbindt je met je eigen kwaliteiten. Het helpt je zachter, eerlijker, opener naar jezelf te zijn en tegelijkertijd ook naar andere mensen toe. Liefde is nodig om veranderingen te maken. Je hebt vaak meer nodig dan wilskracht. Liefde brengt je tot intrinsieke motivatie.”

VRIJHEID  Kan je je vrij voelen om jezelf te zijn? Je vrij voelen om ruimte te nemen. Je vrij voelen om te gaan voor de dingen die je graag wilt doen of ervaren.  Je vrij voelen in een situatie die in eerste instantie niet vrij lijkt. Vrijheid geeft zowel bewegingsruimte als ruimte in je denken.”

VERANTWOORDELIJKHEID Elke dag heb je opnieuw de keus hoe je met een situatie omgaat. Ga je werken met wat er is? Of blijf je in het verzet, weerstand of frustratie. Wat is de weg van de minste weerstand?  Zoals je in de Amygdala Retraining Programme leert: What you resist persist. “

CREATIVITEIT Creativiteit helpt je om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en vorm te geven. Creativiteit helpt je om je eigen wensen en behoeften te vervullen op een manier die je in eerste instantie niet voor mogelijk had gehouden. Creativiteit ontwikkelt wanneer je jezelf open houdt voor wat komen gaat.”