De overgevoelige amygdala

Posted on apr 29, 2016

De overgevoelige amygdala

De amygdala is een hersengebiedje in ons hoofd met een beschermende functie. Het oordeelt of een situatie, persoon, gebeurtenis, gevoel in je lichaam een bedreiging is voor jou, je gezondheid of je energie. Zo ja, dan is een passende reactie een vecht en vlucht reactie. Deze reactie bestaat niet alleen uit chemische processen in het lichaam, maar ook uit angstige, waarschuwende gedachten in je bewustzijn: pas op, dit is niet goed. Dit kan je niet. Je hebt hier niet genoeg energie voor.

Een overgevoelige amygdala is een amygdala die reageert met een vecht en vlucht reactie wanneer dit niet nodig is. De amygdala heeft de neiging te vaak te reageren en overmatig te reageren. Er is hertraining nodig om de amygdala opnieuw te leren gepast te reageren.

Ik zal een persoonlijk voorbeeld geven. Ik woon op een helling. Als ik ’s middags wil wandelen kan ik daar tegenop zien. Rationeel weet ik dat het goed is om naar buiten te gaan, maar ik heb die gedachten en gevoelens die zeggen: nee, je hebt niet de energie. Berg af is ook weer berg op. Je zult te lang weg zijn en dan is je energie op. Berg op lopen is niet fijn. En nog meer variaties op hetzelfde.

Wat als ik deze reactie van gedachten en gevoelens zie als geconditioneerde gedachten van de amygdala? Ik heb ze altijd bevestigd door met de gedachten mee te gaan en ze gelijk te geven: inderdaad ik heb al niet veel energie. Inderdaad berg af is makkelijker dan berg op.

cvsHierdoor weet mijn amygdala niet beter dan met stress te reageren op het zien van de helling, denken aan de helling en al helemaal het plannen van een wandeling op de helling.

Ik heb de amygdala opnieuw te leren dat het niet hoeft te reageren met stress op het moment dat ik een wandeling wil gaan maken. Dit kan ik alleen doen door bewust te zijn van wat er gebeurt en de amygdala gestuurde gedachten niet te bevestigen.

Mark Waldman heeft daar mooie oefeningen voor waarbij je je hele lichaam diep diep diep ontspant en visualiseert dat je aan het wandelen bent, bewust van de diepe ontspanning in je lijf. Het is soms een hele nieuwe ervaring als we ontdekken hoe het is om vanuit ontspanning die helling op te lopen. Hoe het is om vanuit ontspanning elke stap op de trap te zetten. Hoe het is om vanuit ontspanning ongemakken te ervaren.

Het is niet alleen dat je je systeem leert waar het naartoe mag groeien, maar er gebeurt ook iets in ons brein. Naast dat in het brein netwerken van negatieve, verkampende paden aan het vuren zijn, beginnen er ook wegen met positieve, ontspannen, tevreden paden op te lichten. En wanneer dit gebeurt zal onze ervaring op de helling niet alleen meer bestaan uit ongemak, maar fijne gevoelens beginnen er doorheen te kruipen.

 

Hartelijke groet,

Paulien