Energie- opbouw en afbraak

Posted on mrt 1, 2016

Energie- opbouw en afbraak

Ik had een interessant gesprek met twee mensen. Ik vertelde hoe ik jaren terug momenten had waarin mijn energie onverwacht heel snel weg leek te glijden. Dit kon gebeuren als ik omringd was door veel mensen, maar net zo goed in het park. Door de toename van energie maakte ik dit nog weinig mee totdat ik verhuisde naar een andere stad en merkte hoe mijn energie weggleed zodra ik in de metro stapte of het grote winkelcentrum (lees giga shoppingmal) binnenliep.

Op zo’n moment zeg ik letterlijk tegen mijn vriend ‘nu gebeurt het’. Vanuit zijn vipassana meditatie achtergrond reageert hij in alle kalmte: observeer, laat het gebeuren..  ga niet in de weerstand zitten. Na een tijdje ben ik weer hersteld. Ik legde de situatie voor aan de mensen met wie ik was en al snel werd duidelijk dat een plotselinge val in mijn energieniveau niet gebeurde wanneer ik in een vrolijke, blije bui was. Hoe kon dat?

In een vrolijke bui leek ik makkelijk mijn energie bij elkaar te kunnen houden. Of mijn energie vorm had en ik dus niet energetisch oploste in de zee van energie om ons heen. Wat deed ik dan anders? één van de puzzelstukje leek het volgen van mijn eigen impulsen.

Doordat je vaak niet kan doen wat je wil doen, ben je goed geworden in het weggooien van je eigen behoeften en verlangens. En als er wel energie is ga je vaak de dingen doen waar je een maand of week geleden behoefte en zin in had, maar nu misschien niet meer. Dus hoe vaak volg je echt je eigen impulsen? … ik denk niet vaak en sowieso niet vaak genoeg.

Deze samenkomst van voelen wat je wil en hiernaar kunnen handelen, geeft ons een moment van self-alignment, verbinding met je kwaliteiten zoals stevigheid en kracht. Het geeft je jouw vorm terug. Niet luisteren naar je eigen impulsen kan dus letterlijk afbraak doen aan je eigen energie.

DSCF5455-001In mijn geval is het niet het winkelcentrum of het metrostation de boosdoeners van mijn energieverlies. Ik ben het die te werken heeft aan de stevigheid van mijn energie en het volgen van mijn eigen impulsen is daarbij een belangrijke factor.

Als coach ben ik altijd puzzelstukjes over energie aan het verzamelen. Soms zijn ze niet voor de hand liggend, maar wel het proberen waard. Sommige puzzelstukjes gaan concreet over disbalansen in ons lichaam, andere zijn meer psychisch. Mijn volgende puzzelstukje ga ik in Brazilië zoeken. Een zoektocht naar een spiritueel puzzelstukje.

8 april ben ik weer aan het werk.

Hartelijke groet,

Paulien