Problemen zijn er altijd

Posted on jan 19, 2016

Problemen zijn er altijd

Wat ik merk is dat je gedachten vaak uitgaan naar je zorgen. Dat is logisch, want er moet een probleem opgelost worden. Maar zorgen of problemen zijn ook onderdeel van het leven. Wanneer we elke keer dat er een zorg is daar met ons hele wezen induiken, dan zitten we telkens gevangen in stress.

Ik heb zelf de ervaring gehad dat ik dacht dat zolang ik geldzorgen had ik niet mocht genieten van de dingen die ik deed. Ik moest mij toch zorgen maken over geld? Het probleem moest toch opgelost worden? Deze overtuiging was enorm beklemmend want alle energie moest gaan naar het oplossen van een probleem. Dat was het belangrijkst.

Niet alle problemen zijn in één keer op te lossen en soms zitten we voor een tijdje vast aan een probleem. Dat voelt misschien heel bedreigend, maar zoals ik al eerder zei: problemen vormen een onderdeel van het leven.

Het hielp mij om mezelf toestemming te geven om te mogen genieten van andere delen in mijn leven, terwijl er ook zorgen waren over geld, terwijl er ook zorgen waren over mijn gezondheid.

Dit maakte een groot verschil! Wat ik kende was een probleem in mijn leven en daar met heel mijn wezen over stressen.

Zorgelozer zijn, maar tegelijkertijd wel bewust van een probleem in mijn leven was nieuw. Ik moest wennen aan het idee dat het leven leuk mag zijn, en er tegelijk ook iets helemaal niet goed mag gaan. Genieten van een etentje en tegelijkertijd bewust dat ik niet alles in mijn leven op orde had.

Misschien was het meer dan toestemming om te genieten, maar ook toestemming om te falen, iets te verprutsen, in de problemen te komen en hulp van andere mensen aan te nemen? Mocht dat ook in mijn leven voorkomen? Net zoals in het leven van heel veel andere mensen?… Uh ja!

Groetjes,

Paulien