Slachtofferschap

Posted on aug 23, 2016

Slachtofferschap

Ik hou niet van het woord ‘slachtofferschap’, maar het is wel benoemenswaardig. Wanneer je een tekort aan energie hebt en hierdoor niet instaat bent te doen wat je wil, gaat de focus makkelijk naar alles wat je niet kan. Je bent het slachtoffer van je lage energie, want de lage energie zorgt ervoor dat je leven anders loopt en vaak niet zoals je wilt.

Hoe begrijpelijk, verleidelijk, volkomen logisch deze reactie ook is, je wint er niets mee. Check het bij jezelf. De gedachte ‘hij kan dit, maar ik niet omdat ik geen energie heb’, geeft het je een gevoel van vernauwing of een gevoel van vrede?

Het is naar mijn idee één van de grootste lessen in het energieverhaal om ongeacht wat er met ons gebeurd in het leven, open te blijven staan voor wat zich aandient, oordeelloos te blijven, niet te vergelijken, en in elk moment opnieuw te kijken naar wat er in jouw leven -wat gaat zoals het gaat- het beste is wat je kan doen.

Je bent op een punt waar je jezelf niet meer kan vergelijken met je omgeving. Niet qua energie, niet qua emotionele en spirituele ontwikkeling, niet qua gevoeligheid, niet qua waarden en normen, niet qua ervaringen .. en noem maar op. Chronische vermoeidheid maakt je een ander mens. Eigenlijk maakt het je niet echt een ander mens, maar het doet je stilstaan bij jezelf en het leven waardoor je bewustzijn een enorme sprong te maken heeft.

Wanneer je voelt dat je neigt naar slachtofferschap, stop even waar je mee bezig bent. Leg je hand op je hart. En zie de uitdaging in de situatie. Het is tijd om jezelf in waarde te laten. Je leven even belangrijk te gaan vinden als dat van een succesvol zakenman of vrouw. En het is tijd om je vast te houden aan elk sprankje vertrouwen wat je in jezelf kan vinden. De energie is vandaag zoals het is en jij bent de enige die kan bepalen dat het vandaag precies genoeg is.

Hartelijke groet,

Paulien