Vergeving

Posted on jun 16, 2016

Vergeving

Vergeving klinkt als een ouderwets woord wat we hebben ingeruild voor het hippere ‘compassie’. Maar hoe meer ik compassie beoefen, hoe meer ik bij vergeving terecht kom. Vergeving is iets dat we al ons hele leven kennen en daarom voor sommigen herkenbaarder is en toegankelijker dan compassie. Vergeving is de ijsbreker die ervoor zorgt dat compassie kan gaan stromen.  En andersom maakt compassie ons vergevingsgezinder.

Je kent vergeving al je hele leven. Je deed iets wat niet mocht en je moeder werd eerst boos, vervolgens vertelde ze hoe je het de volgende keer anders moest aanpakken en tenslotte zei ze “het is ok, ik hou van je”. En als je geluk had kreeg je een dikke knuffel. Misschien was het voor jou niet je moeder, maar je vader, een opa of oma, de juffrouw of een belangrijk ander persoon. De kern is dat je vergeven werd om wat je deed, wie je was als persoon was altijd al goed.

In ons dagelijks leven kunnen we ook onszelf vergeven. En we kunnen onszelf voor meer dingen vergeven dan dat je denkt. We werden vroeger vergeven voor het snoepje dat we uit de kast hadden gejat, nu mag je jezelf vergeven voor de boodschap die je was vergeten, de afwas die je had laten staan of de mail die je niet verstuurde. In plaats van jezelf af te keuren zeg je “het is nu zo en dat is ok, jij bent ok en ik houd nog steeds van jou”.

Waarvoor kunnen we onszelf nog meer vergeven?

  • Lage energie
  • Je verminderde capaciteit om dingen te doen
  • Je afhankelijkheid van anderen mensen
  • De rust en eenvoud die je in je leven nodig hebt (het hebben van deze behoefte)
  • Dat het nodig is in je leven om grenzen te stellen

Vergeven haalt je uit schuldgevoelens. Gevoelens dat je de wereld tot last bent, je familie of je partner. Je blijft jezelf waarde toekennen en dat helpt je om jezelf vanuit liefde de wereld in te blijven zetten. Waarbij jij als mens precies te bieden hebt wat je nu kan geven.

Ik wil je aanraden te kijken hoe het voelt, wanneer je gestrest bent, vermoeid en je het volgende tegen jezelf zegt:

“Ik vergeef mezelf voor het feit dat ik mij vandaag niet lekker voel, ik ben nog steeds ok als mens en ik hou van mezelf”

Als vergeving de rotsen van zelfkritiek opensplijten ontstaat er ruimte waar compassie kan stromen.

Hartelijke,

Paulien